DOLAR

31,9940$% -1.2

EURO

34,8833% -1.51

GRAM ALTIN

2.242,29%-1,38

ÇEYREK ALTIN

4.078,00%-0,90

TAM ALTIN

16.318,00%-0,42

BİST100

9.140,70%2,07

BİTCOİN

2104660฿%1.08936

a

3 Adımda Daha Çok Mutluluk ve Başarı

Son yıllarda kişisel gelişime artan ilgiyle beraber mutluluk, zenginlik, hayatımıza güzel şeyleri çekebilmek ile alakalı pek çok içerikle karşılaşmaktayız. Özellikle çekim yasası gibi popüler olmuş bakış açıları ile yanlış bulunan şeylerde yok değil. “Mutluluk için bakış açınızı değiştirin” söylemi genellikle daha olumluya odaklanılınca herşeyin büyülü bir biçimde değişeceğine yönelik bir söylem gibi algılanıyor.

Öncelikle pozitif baktığımızda her şeyin pozitif hale gelmesi gerçekçi değil, pozitif bakış açısı edinmenin mutluluk ve başarı ile alakası; pozitif detayları görerek olumsuzluklarla başa çıkabilecek gücü bulabilmektir. Pozitife odaklanmak eğer size negatif olanla başa çıkacak gücü sağlamıyorsa, yani gerçekçi ve pratikte yarar sağlayan bir çizgide değilse, başarı ve mutluluk için hayatınıza çok bir şey katmayacaktır. Kendi başarı hikayemizi yazarken aldatıcı olabilecek optimizm söylevlerinden uzak durmamızda fayda var. Şimdi başarı ve mutluluğu yakalayabilmemiz için atabileceğimiz 3 adımdan bahsedelim.

 

Sahip Olduğunuz Gerçeklik Algısını Değiştirmek

Yaşamımıza dair anlamamız gereken bir gerçek var; umutlu ve umutsuz kişiler dünyayı farklı görürler. Eğer beynimizin nasıl işlediği ile alakalı bir araştırma yapacak olursanız şunu mutlaka anlarsınız; zihnimiz çevremizden gelen bilgilerin tümünü işlemez. Bunu yapmamasının en önemli nedeni tüm bilgiyi işlemenin pratikte yaşamımız açısından bir yarar sağlamamasıdır.

Bilginin zihnimiz tarafından seçiliyor olması şu soruyu akla getirir; hangi bilgiyi işlemeyi seçiyoruz ve bu beynimiz bu seçimi hangi kritere göre gerçekleştiriyor, ve dahası yaşamımız bundan ne şekilde etkileniyor? Bu sorunun oldukça kişisel yanıtları var elbette, hepimizin geçmiş yaşantıları hangi bilgiyi işlememiz gerektiğini bize öğretiyor. Fakat bunu iki kategoriye indirmemiz mümkün; temel olarak insanlar gerçeklik algıları açısından ikiye ayrılmaktadır; “yaptıklarımla birşeyleri değiştirebilirim” inancına sahip olanlar, yahut durumu hiç birşeyi değiştiremeyecekleri kadar olumsuz algılayanlar.  Eğer zihnimizde mutluluk için yapabileceğimiz hiçbir şeyin yaşamlarımıza değişim getirmeyeceğine inanırsak, değişebilecek potansiyeli olanı göremez ve ne denli yetenekli olursak olalım kendi mutluluğumuz için çalışma gayretini kendimizde bulamayız.

Kronik bir hastalığa sahip olduğumuz gerçeğini değiştiremeyiz, ama hasta olsak dahi neler yapabileceğimize dair daha pozitif bir algımız olursa, hastalık sürecinde, bizi mutlu eden, bize hastalıkla savaşırken güç veren detayları daha kolay yakalayabiliriz. Pozitifi görmek hasta oluşumuz gerçeğini ortadan kaldırmaz, ama süreci nasıl yönetebileceğimizi en azından kendi davranışlarımız açısından belirlemektedir.

Hedeflere Giden Yolda Kaybolmamak İçin Yol Haritası Oluşturmak

Mutlu ve başarılı olmak için bir şeyler yapabileceğinize, değişimin mümkün olduğuna  inandıktan sonra büyük hedefler için ara hedefler oluşturacak şekilde bir yol haritası belirlemek gerekir. Başarının bir anda gelmeyeği, çoğu kişinin bildiği ama özellikle kişisel gelişiminin çok şey vadeden mutluluk formülleri söz konusu olduğunda arka plana atılabilen bir gerçektir.

Hedeflerimiz için ilerlerken ara hedefler belirlemek, başarıyı tadarak motivasyonumuzu yenilemek adına önem taşır. Bilmelisiniz ki; hedefler de eşyalar gibi kullanıldıkça eskiyebilir, bu yüzden genel bakımlarını yapmanız ve belirli güncellemeler üzerinde çalışmanız oldukça önemlidir. Eğer büyük bir yazar olmayı hedefliyorsanız, sizin için başarının resmi, edebiyat alanında en kabul gören ödüllerden birini kazanmak olabilir ve isim yapmak olabilir. Eğer böylece bırakırsanız, bu hedefinizi gerçekleşmeyen hedefler evrenine yollamış olursunuz.

Kişisel gelişimi için çalışan herkes, başarılı olmayan hedeflerin bulunduğu bir evrenin varolduğunu bilir. Hemen hepimizin hayalini kurduğumuz ama asla bir gerçeklik haline gelmeyen hedefleri olmuştur. Bir hedefi en büyük ve sizin için en büyüleyici haliyle ortalıkta bırakırsanız hayat yolunda kısa sürede paramparça olduğunu görürsünüz. Çünkü büyük bir hayalden günlük dozlarda beslenmemiz neredeyse imkansızdır. Bunun yerine hedeflerin mutlaka gündelik yaşamda elinizin altında olabilecek, sürekli gerçekleştirmekte olacağınız ufak detaylara bölünmesi gerekir. Yazarlık hayali için; yazma yeteneğimizi bir üst seviyeye taşıyacak yazarlık kurslarına katılmak, edebiyat dergilerini düzenli takip etmeye başlamak ve blog yazarak kalemimizi her gün biraz daha güçlendirmek gibi ara hedefler belirlemek hedeflere giden yolda kaybolmanın yahut hedefin büyüklüğü ve ulaşmanın zorluğu altında ezilmenin önüne geçer.

Olumsuz Mesajları Susturma Yeteneği Kazanın

Daha çok başarı ve mutluluk için “olumluya odaklanabilmek” mutlaka kazanılması gereken bir yetenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapmaya çalıştığımız; olumsuz olan ne varsa görmezden gelmek değil, ne kadar çok pozitif gerçek tarafından kuşatıldığımızın farkında olarak, negatif olanla başa çıkmak için gereken gücü bulabilmektir. Olumlu olan, bize güç verir ve zorluklar karşısında mücade ederken en büyük yardımcımız olur.

Özellikle hedefler söz konusu olduğunda, kişilerin bir şeyin imkanı hakkında fikirleri oldukça farklılaşabilir. Sizin için heyecan verici olan, bir başka arkadaşınız tarafından saçmalık yahut imkansız olarak değerlendirilebilir. Dıştan ve içten gelebilecek pek çok olumsuz mesajı susturabilmek için; olaylar karşısında neyin olumlu olabileceğini kendinize sormayı alışkanlık haline getirmeniz ve daha evvel aştığınız olumsuz olaylardan beslenmeniz ve başka olumsuz olaylar olsa bile aşabileceğinize dair bir inanç geliştirmeniz önemlidir. Olumsuz mesajları elimine etme kabiliyeti, kendinize olan inancınız ve hem fiziksel hem ruhsal sağlığınız ve gücünüzle alakalıdır. Bunu göz önünde bulundurarak daha mutlu ve başarılı bir yaşama sahip olabilmek için, sağlıklı rutinler edinmeli ve kendinize dair bakış açımızı iyileştirmeye odaklanmak gerekmektedir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

HIZLI YORUM YAP