DOLAR

19,1102$% 0.11

EURO

20,6867% 0.3

GRAM ALTIN

1.201,85%0,10

ÇEYREK ALTIN

1.997,00%0,00

TAM ALTIN

7.965,00%-0,02

BİST100

4.922,37%-1,51

BİTCOİN

515931฿%-3.3849

a

4 MADDEDE PLAN YAPMANIN ÖNEMİ

Bu yazımızda sizlere neden plan yapmanız gerektiğini dört maddede açıklayacağız. Birçok kişinin deneyimleriyle derlediğimiz bu maddeler sayesinde, plan yapmanın ne kadar da faydalı olduğunu anlayacabileceksiniz. Günlük plan yapmak neden bu kadar önemlidir sorusunu cevapladığımız bu yazıyı kesinlikle sonuna kadar okumalısınız.

1- Yüksek Motivasyonu Olmak

Motivasyonunu arttıracak olan en büyük etken ,ilgilendiğiniz konuda ilerleme kaydetmektir. İlerleme kaydetmediğiniz zamanlarda ise zihninde ister istemez olumsuz düşünceler oluşmaya başlayabilir. Hiçbir zaman istediğiniz noktaya ulaşamayacağınıza yavaş yavaş ikna olmaya başlarsınız. İsteğinizi kaybedersiniz, hatta uğraştığınız şeyi tamamen bırakabilirsiniz. İlerlediğinizin göründüğü zaman ise bütün bunların tam tersi olur. Yapabildiğinizi görmek sizi daha fazla çabalamanız için motive eder. Bu yüzden motivasyonunuzu kaybetmemek için ufak da olsa bir ilerleme görmeye ihtiyacınız vardır. Kendinizi geliştiriyor olsanız da bazen bu denli ilerlemeyi görmek mümkün olmayabiliyor. Çünkü yol aldığınızı görmek için bir referans noktasına ihtiyacınız vardır. Yalnızca bulunduğunuz durumu önceki halinizle karşılaştırıp farkı gördüğünüzde ilerlemenizi görebilirsin. Bu yüzden ilerlemenin ölçülebilir ve somut olması gerekmektedir. Güzel bir plan yapmanın size kazandıracağı şey de işte tam olarak budur. Plan yaparken öncelikle nerelerde eksik olduğunu değerlendirirsiniz. Bu değerlendirmeleri de not alarak o andaki seviyenizi kaydetmiş olursunuz. Bu tür notlar almak, daha sonraları önceki seviyenizi hatırlayabilmenizi sağlar. Böylece ilerleme kaydettikten sonra eski seviyenizle yeni seviyenizi karşılaştırarak ne kadar ilerlediğinizi görme şansınız oluşur. İlerlediğinizi gördüğünüz zamanda ise çabalamak için daha istekli hale gelirsiniz.

2- Odağı Geliştirmek

Günümüzde çoğu insan odaklanma sorunu yaşayabilir. Bir konuda ilerlemeye karar verdikten sonra sıra çalışmaya gelince kafası karışabilir. Yine bu tip kişiler, çalışmaya başladığı zaman  ilgilendiği konuda kendisini geliştirmek için yapabileceği diğer şeyler zihnini kurcalayabiliyor. Genelde farklı farklı konulara atlayarak odağını kaybedebilir ve verimli çalışmanın mümkün olmayacağını düşünebilir. Lakin bu durumu tam tersine çevirecek olan şey ise tabii ki yine plan yapmaktır. Plan yaptığınız zaman yapacağınız işleri düzene koyarsınız. Ne zaman hangi iş üzerine odaklanacağınızı belirleyebilirsiniz. Bu şekilde kafa karışıklığından kurtulmuş olursunuz. Yapmanız gerekenlere dikkatinizi vermeniz ise plan yapmayı çok daha basit hale getirir.

3- Özgüvenli Olmak

Plan yapmadan bir konuda gelişmeniz belki mümkün olabilir. Fakat bu şekilde kaydettiğiniz bir ilerleme, özgüveninizin artmasını sağlamaz. Çünkü eğer bir şeyi planlamadan başardıysanız bu tesadüf eseri olur ve bunda sizin değil başka etkenlerin payı vardır. Bunu açıklayabilmek için şu örneği verebiliriz. Başka bir ülkede büyüyerek kolayca yabancı dil öğrenmek. Bu, bahsettiğimiz gibi planlanmadan kaydedilen bir gelişimdir. Böyle bir durumda dili öğrenen kişinin özgüveni normalde olacağı kadar artmayabilir. Çünkü kaydettiği ilerleme kendi çabasısın sonucunda değil, içinde bulunduğu ortam sayesinde bu denli mümkün olmuştur. Lakin somut bir plan yaparak çalışan, bunun sonucunda da yabancı dil seviyesini kendi çabalarıyla ilerleten birisi, kendiyle kesinlikle gurur duyar. Çünkü bu ilerleme kendi planlarının ve kendi çabasının bir sonucudur. Kendisini bu konuda geliştirmesi sonucunda buna sahip olmuştur. Siz de plan yaptığınız zaman aynı şekilde gelişiminizi mümkün kılan kişi olursunuz. Kendi çabalarınızla belli bir noktaya ulaştığınızda kendinizle gurur duyarsınız. Böylece özgüveniniz her zaman yüksek olur.

4- Deneyimli Olmak

Tecrübe veya deneyim elde edebilmenin en önemli yolu yanılmaktır.  Hata yaptığınız sürece deneyim elde edebilirsiniz. Lakin deneyim elde edebilmeniz için yaptığın hatalardan ders çıkarabiliyor olmanız gerekmektedir. Ders çıkarabilmek için de bu sürecin bir düzen doğrultusunda ilerlemesi gerekir. Bir plan yapmadığınız zaman ise bütün bu deneme yanılma süreci kontrolsüz bir şekilde ilerler, hatalarınızın kaydını tutamazsınız. Böyle olunca da hatalarınızdan ders çıkarmanız oldukça zorlaşır. Denediğiniz bir yöntemin faydalı olup olmadığını görebilmek için onu uzun bir süre boyunca düzenli olarak uygulamanız gerekir. Plan yapmadığınızda devamlılığı sağlayamazsınız. Bu durumda da denediğiniz o yöntemlerin işe yarayıp yaramayacağını anlayamazsınız. Plan yapmak; bunların tam tersine denemenizi, yanılmanızı ve böylece tecrübe elde etmenizi sağlar.  Bu yüzden plan yapmaya kesinlikle daha fazla önem vermelisiniz. Bahsettiğimiz bu dört madde, plan yapmak için fazlasıyla önemli sebepler. Bu faydaları elde edebilmek için siz de plan yapmaya daha fazla zaman ayırmalısınız.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

HIZLI YORUM YAP