19,1102$% 0.11
20,6867€% 0.3
1.201,85%0,10
1.997,00%0,00
7.965,00%-0,02
4.922,37%-1,51
515931฿%-3.3849
İnsanın en sadık dostu, evcil dostlarımızdan olan köpekler, insanlarda alerjiye neden olacak alerjenler üretirler. Bir köpekle aynı ortamda bulunduğunuzda veya köpeği sevdiğinizde hapşuruyor veya burun akıntısı yaşıyorsanız, muhtemelen köpeğe alerjiniz vardır. Peki bu alerjiyi geçirebilir miyiz?
Köpek alerjisi, köpeklerin ürettiği alerjenlere hassas olan kişilerde görülür. Bu alerjenler köpeklerin derisinden, tükürüğüne hatta idrarına kadar her yerde bulunur. Hatta tüylü olan köpeklerde tüylerin arasında polen ve tozlar bile alerjiye sebep olabilmektedir.
Köpek alerjisinin şiddeti kişiden kişiye değişmektedir. Genellikle hapşuruk, öksürme gibi hafif belirtiler gösterir. Ancak köpek alerjisi, fazla duyarlı kişiler için oldukça tehlikeli olabilmektedir. Bazı belirtiler, günlük yaşantıyı etkileyecek kadar etkileyebilmektedir. Hatta akciğerlerinizde kalıcı hasarlara bile neden olabilmektedir.
– Hapşurma
– Burun Akıntısı veya Tıkanıklığı, Kaşıntı
– Bazı Bölgelerde Kabarma ve Şişme (Özellikle yüz, dudak, kulak ve göz kapakları)
– Deri Döküntüsü (ürtiker, anjiyoödem)
– Gözlerde Kızarıklık ve Kaşıntı
– Sinüslerde Ağrı
– Şiddetli Öksürük
– Nefes Darlığı ve Göğüste Sıkışma
– Nadiren Kusma ve İshal
Eğer köpek ile bir temasınızda yukarıdaki belirtileri gözlemliyorsanız, bir an önce bir uzmana giderek alerji testi yaptırmalısınız.
Alerjik reaksiyonlar ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle bir an önce Göğüs hastalıkları uzmanına veya İmmünoloji (Alerji) uzmanına muayene olmanız gerekmektedir. Fakat doktora gitmeneden önce alerjeni azaltmak için yapabileceğiniz yöntemler mevcuttur.
– Vücudunuzun alerjene alışması söz konusu olabilir. Aşırı hassasiyeti olmayan kişiler zamanla bu alerjene alışabilirler ve belirti göstermezler. Yine de köpeğinize fazla yaklaşmamakta fayda vardır.
– Köpeğinizi yıkayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey, köpeğinizi yıkarken özel olarak üretilen şampuanları kullanmalısınız. Aksi takdirde köpeğinizi yıkamanızın alerjenleri azaltmakta hiçbir etkisi yoktur.
– Odaları sınırlayın. Köpeğinizin gezebileceği odaları azaltın. Girmesini istemediğiniz bölümlerin kapılarını kapalı tutun. Özellikle yatak odanıza sokmayın. Çünkü uykudayken alınan alerjen daha tehlikelidir.
– Kumaş ve halı gibi tüy tutacak eşyaları kaldırın. Bu tür yüzeyler kıl ve tozları toplayarak alerjenleri sürekli yaşam alanınızda tutarlar.
– Temizliğe önem verin. Özellikle elektrikli süpürgeyi bir süre elinizden düşürmeyin. Bu süreçte mümkün olduğu kadar alerjenleri azaltmaya çalışın.
– Köpeğinizin tüy dökmesini azaltın. Bunu yapmanın iki yöntemi vardır. Birincisi kaliteli mama kullanmaktır. Köpeğiniz ne kadar sağlıklı beslenirse, o kadar sağlıklı olur ve doğal döngüsü hariç fazla tüy dökmez. İkincisi ise düzenli ve sürekli köpek tarak veya fırçalarıyla taramaktır. Köpeğinizi haftada 2-3 kez tararsanız hem daha az tüy dökerler hem de dökülmüş ve zayıflamış tüylerden kurtulacakları için daha sağlıklı gözükürler.
Bir köpek ile temasınızda bahsettiğimiz belirtileri yaşıyorsanız, bir an önce bir uzmana giderek alerji testi yaptırmalısınız. Gideceğiniz doktor göğüs hastalıkları uzmanı veya immünoloji (Alerji) uzmanı olabilir. Muayeneye göre sizden bu testi isteyecektir. Testin uygulaması oldukça kısa ve basittir. Kolunuzun iç kısmına alerjiniz olduğu şüphelenilen alerjen damlatılır ve minik iğneler yardımıyla derinizin altına koyulur. 15-20 dakika kadar beklenildikten sonra alerjiniz olan alerjenler kızarmaya, şişmeye ve kaşınmaya başlar. Çıkan sonuca göre alerjiniz olup, olmadığı belirlenir.
Sonuçlara göre gerekli tedaviyi doktorunuz önerecektir. Muhtemelen alerji için haplar ve yaşadığınız belirtilere göre sprey, damla gibi rahatlatıcılar tavsiye edeceklerdir.
“Alerjinin kesin tedavisi alerjeni uzaklaştırmaktır.” diye bir söz vardır. Büyük ihtimal doktorunuzdan da bu sözü duyacaksınız. Evcil hayvanınızı hayatınızdan çıkarmak tabiki bu sorunu hemen çözecektir. Ancak bu zor bir karardır. En son tercih edilmelidir. Biz bunu tavsiye etmiyoruz. Mutkala önce tedavi yöntemleri araştırılmalı ve bunun üzerine gidilmelidir.
Sason’da polislerinden öğrencilere trafik eğitimi
Batman’da son 3 ayda 93 kişi uyuşturucudan tutuklandı
Batman’da iş kazası ucuz atlatıldı, o anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Batman’da kuruyan şelale yağışlarla yeniden canlandı
Batman’da iftar vaktinde silahlı kavga: 2 yaralı
Gercüş’te gölet önündeki seti geçemeyen balıklar telef oldu
Batman’da 3 çocuk annesi evinde ölü bulundu
Batman’dan Kahramanmaraş’a eğitim köprüsü: Konteyner sınıflar Göksun ilçesine ulaştırıldı
Batman-Kozluk karayolunda şaşırtan görüntü: Hafif ticari üzerine adeta kule yaptı
Batman Çayı ve Dicle Nehri’ne sızan ham petrol havadan görüntülendi