DOLAR

31,9940$% -1.2

EURO

34,8833% -1.51

GRAM ALTIN

2.242,29%-1,38

ÇEYREK ALTIN

4.078,00%-0,90

TAM ALTIN

16.318,00%-0,42

BİST100

9.140,70%2,07

BİTCOİN

2104660฿%1.08936

a

Öğrenme Hızınızı Arttıran 5 Öneri

Dünya çapında yapılan araştırmalar insanların öğrenme sırasında beyinlerinin belli aşamalardan geçirdiğini gösteriyor. Bu aşamalar sonucunda daha hızlı öğrenmenin mümkün olduğunu kanıtlayan bu öğrenme sürecinde en çok kullanıldığı tespit edilen beş aşamaya gelin birlikte göz atalım.

1.  Beyninizi öğrenmeye hazırlamalı ve ısındırmalısınız

Nasıl doğrudan spor yapmak vücuda zararlar verebiliyor ve spor yapmadan önce vücudunuzu ısındırmak ve esnetmek gerekiyorsa, bu durum beyin için de geçerlidir. Beyin kaslarını öğrenme sürecine hazırlayabilmek için en iyi egzersiz nefes egzersizidir. Beyin kaslarını harekete geçirebilmek için beş dakikalık nefes eğersizi yaparak sürece başlanmalı. Bu egzersizi beş dakika boyunca burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan vererek yapabiliyorsunuz. Çok derin nefes almak zorunda değilsiniz ama olabildiğince sakin ve yavaş tutarak uzun nefes alıp vermeye odaklanmış olmak, farkındalık yaratmanıza ve algınızın açılmasına yardımcı olarak beyni öğrenmeye hazır hale getiriyor.

2.  Konsantrasyonunuzu yükseltin

Bir şeyi öğrenmenin en önemli noktası konsantrasyondur. İnsan doğası gereği bebekken bile bir olayı, olguyu, nesneyi anlayabilmek için tamamen odaklanma sağlar ve bu sayede bebeklerin öğrenme süreçleri çok hızlı gerçekleşir. Konsantrasyon aklınızdaki bir çok düşünceyi o an için durdurup tek bir düşünceye yoğunlaşmadır. Öğrenme sürecinin gerçekleşeceği ortamda konsantrasyonunuzu bozacak unsurları yok etmelisiniz. Hazır hissettiğinizde konsantrasyon egzersizi yaparak ikinci aşamaya devam etmelisiniz. Bir eşya seçerek yirmi dakika boyunca o eşyanın tüm ayrıntılarını incelemelisiniz. Bu süre yirmi dakika olmak zorundadır. Bu işlemi her seferinde farklı eşyalar ile yaparak odaklanmanızı geliştirebilirsiniz.

3.  Zihninizde öğrenme konusunu canlandırın

Beyin hayal edebildiği bir eylemi gerçek dünyadaki eylemlerden tamamen ayıramaz. Bu teori sporcuların oluşturduğu bir denek grubu tarafından desteklenmiştir. Araştırmacılar tarafından sporculardan egzersiz yapmalarını hayal etmeleri istenmiş ve fiziksel egzersiz yaparken beyinde uyarılan noktalarla hayal esnasında uyarılan noktalar karşılaştırılmıştır. İki durum içinde beynin aynı özelliği gösterdiği belirlenmiştir. Hayal ederken, tıpkı fiziksel egzersiz sırasında beyin ne hissediyorsa neredeyse aynı şekilde uyarılmıştır. Peki bu durum nasıl yardımcı olabilir? Bir ön izleme gibi olan bu durum, bir konuyu zihnimizde canlandırdığımızda konuya temel atmaya ve öğrenme sürecini hızlandırmaya yarıyor. Bu işlem zihinde imajinasyon etkinliği olarak adlandırılıyor.

4.  Öğrenme sürecindeki anahtar bilgileri bilinçaltınıza yönlendirin.

Bilinçaltı öğrenmede çok önemlidir. Bir şeyi bilinçaltınıza yönlendirirseniz düşünmenize bile gerek kalmadan o eylemi gerçekleştirebilirsiniz. Tıpkı bisiklete binmek gibi. Bir konuyu öğrenme sonrası tekrar ederken sessizce içinizden tekrar etmek de bilinçaltına konunun işlemesinde yardımcı olur. Beyinde sürekli tekrarlanan ögeler bir süre sonra bilinçaltınıza yerleşir. Dil öğrenirken kelimelerin anlamlarının beyinde sessizce tekrarlanması veya alt yazılı bir film izlerken söylenilen kelimenin ve çevirideki kelimenin sıklıkla geçmesinin fark edilerek beyinde iki kavramı bütünleştirme, bir süre sonra kelimenin ne anlama geldiğini fark etmenizi sağlar. Kelimenin anlamı ne diye düşünmek yerine gerekli zamanda doğrudan kelimeyi kullanabilmenize olarak sağlar.

5.  Kendinize ödüller belirleyin ve öğrenme sürecine heyecan katın

Beyin öğrenme süreci boyunca en çok sağ tarafını aktif olarak kullanır. Öğrenme sürecine heyecan ve hayal gücü katıldığında beynin sol bölümünü de aktif kullanabilir ve tam kapasite çalışmanızı sağlayabilirsiniz. Formülleri şarkı ile ezberleme yöntemi, tarihsel konuları hikayeleştirme bu aşamaya örnek verilebilir. Beyin öğrenicinin ilgisini çeken konularda öğrenmeye daha istekli olmayı sağlar. Aynı durum motivasyon arttırıcı ödüllenme sisteminde de geçerlidir. Başarılı bir öğrenme süreci için bir nevi öğrenme mekanizması ateşleyicisidir. Hızlı öğrenme süreci için en çok işe yarayan yöntem olarak kabul edilebilir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

HIZLI YORUM YAP