DOLAR

19,1102$% 0.11

EURO

20,6867% 0.3

GRAM ALTIN

1.201,85%0,10

ÇEYREK ALTIN

1.997,00%0,00

TAM ALTIN

7.965,00%-0,02

BİST100

4.922,37%-1,51

BİTCOİN

515931฿%-3.3849

a

Oruç Tutarken Susamamak İçin Ne Yapmalıyız?

Ramazan ayında uzun saatler aç ve susuz kalırız. Daha uzun saatler açlığa ve susuzluğa dayanmak için sahurda tok tutan ve susatmayacak yiyecekler ve içecekler tüketmeliyiz. İnsanlar her ramazanda sahurda neler yemeleri hakında araştırmaşlar yaparlar. Ne yerlerse daha az acıkırlar,ne içerlerse daha uzun susuzluğa dayanırlar gibi.

Orucu su ile açtıktan sonra yavaş yavaş hafif yiyeceklerden yemeye başlamalıyız. Bütün gün aç ve susuz kalan vücut yavaş yavaş sindirime başlayacağından dolayı hazımsızlık yaşamamak için hafif ve yavaş iftar yapmalıyız. İftar da tatlıyı yemeğin sonunda yemeğe dikkat etmemiz gerekir. Hatta hafta da sadece 2 kere tatlı yemek çok daha uararlıdır ve susuzluğun önüne geçmek de büyük rol oynar.

Elbette hiç biri suyu doğrudan içmenin yerini tutmaz. Sahurlarda sulu meyveler tüketmek susuzluğu oldukça engellemektedir. Karpuz, kavun, şeftali gibi meyveler su oranı yüksek meyvelerdir. Sahurda bunları tüketmek oldukça etkilidir. Bunun yanın da domates, salatalık, marul,kabak gibi sebzelerin %95’i sudur ve susuzluğu gidermekte karpuz, kavun kadar etkilidir.

Sahurda yediğimiz makarnalar,pilavlar, beyaz ekmek ve patates gibi yiyecekler kolay sindirildikleri için hem çabuk acıkmamıza hem de susamamıza neden olur.

Sahuru kahvaltılık peynir zeytin gibi şeylerle yapanlar çay yerine süt tüketirlerse çaya oranla daha az susarlar. Sahurlarda veya iftar sonralarında içtiğimiz çayın da susuzluk da çok büyük rolü vardır. Sahurda yemek arasında veya iftardan sonra max 3-4 bardak çay içmemiz gerekmektedir. Fazla çay içmek vücutta su atılımına neden olur. Çay gibi kahve, bitki çayları,meyve suları, tüketmek de gün içinde susamamıza neden olur.

İftardan sonra maden suyu tüketmemiz de önerilir. Çünkü vücuttan atılan mineral kaybını desteklemektedir. Gün boyu boş kalan midenin yorulmasını önleyip rahatlamasına yardımcı olur.

Sahurda zeytin tüketmenin tok tuttuğu doğrudur ancak fazla tüketim karşısında tuzlu olmasından dolayı susamanıza neden olur.

Sahurda susatmayan içecek olarak evde kendinizin yaptığı meyve kompostoları içebilirsiniz.

Sahur da bal, reçel gibi tatlılar da gün içinde susamamıza sebep olur.

Çok fazla yemek yemek de vücudu çok yorar ve su ihtiyacımızı arttırır.

Sahurda hafif yemekler yemek de susamamıza engel olur.

Çok tuzlu gıdalardan uzak durmak gerekir. İftardan sonra cips, tuzlu fıstık gibi aşşırı tuz ve yağ barındıran yiyecekler yememeye dikkat edilmelidir.

Çok yağlı yiyecekler de tuzlu yiyecekler kadar uzak durulması gereken yiyeceklerdendir.

Sucuk, salam, gibi işlenmiş ve çok baharatlı etler çok susamamıza neden olur bu yüzden sahurda bunlardan uzak durmamız çok önemlidir.

Gün içinde susamamak için iftarda çorba ile başlayarak kızartmadan çok haşlama ile devam ettirilmelidir. Kızartmaların yağ oranı fazla olduğu için susamamıza sebep olur iftarda yiyeceğimiz yiyeceklerin normal hayatta yediklerimize göre oranla daha az tuzlu olmasına dikkat etmeliyiz.

Sahurda da aynı şekilde habur ve kızartmalardan uzak durmalıyız. Süt, süt ürünleri (yoğurt, peynir),yumurta gibi gıdalar tüketmeliyiz.

İftar ve sahur arasında günlük su ihtiyacımızı birden yüklenmeden yarım saat arayla  içmeye çalışmalıyız. İçtiğimiz suların içine limon,karanfil gibi şeyler atmakda oldukça etkili hazmı kolaylaştırmaktadır.

Sahur da hem susuzluğumuzu engelleyecek hem de açlığımızı engelleyecekbir tarif:

Malzemeler:

  • Bir su bardağı kefir
  • 2 damla limon
  • 3 sap nane
  • 1 tane salatalık

Kefir, limon, nane ,salatalığı blendırdan geçiriniz. Kefir gün içinde daha az acıktırır ve susatır. Bu karışımı yaptığınız anda içmelisiniz çünkü kefir buzdolabından çıktıktan bir süre sonra özelliğini yitirir.

(Doktorunuza danışmadan denemeyiniz)

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

HIZLI YORUM YAP