DOLAR

32,5438$% 0.24

EURO

34,7911% 0.08

GRAM ALTIN

2.489,06%1,10

ÇEYREK ALTIN

4.253,00%0,39

TAM ALTIN

16.935,00%0,88

BİST100

9.524,59%-0,06

BİTCOİN

2065064฿%4.05087

a

Sese İyi Gelen Yiyecekler

Ses telleri gırtlakta bulunan birbirimizle iletişim kurduğumuz ve sesimizin oluşmasını sağlayan bir bölgedir. Zaman zaman sesimiz kısılmakta, titremekte veya bozulmaktadır. Bu durum herkes için can sıkıcı olabilmektedir.

Ses Kısıklığı Nedenleri Nelerdir?

Ses kısıklığı genellikle ses tellerinden veya üst solunum yolunda ortaya çıkan viral enfeksiyonların sonucu oluşur. Yoğun sigara kullanmak, Asit reflü, çığlık atmak, bağırmak, alerjik reaksiyonlar, toksik madde solumak, şiddetli öksürük, ses kutusuna darbe alınması, ergenlik geçişleri, iyi huylu vokal kord nodül, kist ve poliplerin büyümesi gibi durumlar da ses kısıklığına neden olabilmektedir. Nadir de olsa parkinson hastalığı, boğaz, tiroid ve akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklar da ses kısıklığı yaratabilmektedir.

Ses kısıklığı genellikle en fazla bir hafta içerisinde kendiliğinden düzelmektedir. Eğer sürekli tekrarlayan veya hiç geçmeyen ses kısıklığı problemi yaşıyorsanız, altında ciddi bir problem yatıyor olabilir. Bu durumda bir uzmandan randevu alarak muayene olmanız gerekmektedir.

Sese İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Bazı besinler ses tellerimize iyi bakmamızı sağlar. Bu besinleri düzenli olarak tüketerek boğaz, gırtlak ve ses tellerimizi koruyabiliriz. Bu besinlerden bazıları şunlardır.

Bitki Çayları

Neredeyse bütün bitki çayları ses ve ses telleri için oldukça yararlıdır. Gün içerisinde kahve, siyah çay ve alkol tüketmek yerine taze bitki çayları tüketmek ses tellerinizin zarar görmesini engelleyecektir. Bu nedenle bitki çaylarını hayatınızdan eksik etmeyin. Ancak mümkün olduğu kadar poşet ve hazır bitki çayı kullanmamaya özen gösterin. Taze, dal ve çiçek olarak demlemeniz en sağlıklı yoldur.

Bal

Hemen hemen her şeye yararlı olan ve bağışıklık sistemini düzene sokan bal, ses tellerine de iyi gelmektedir. Özellikle düzenli olarak bal tüketen kişilerde, ses kısıklığı problemi gözükmemektedir. Bilindiği gibi piyasada satılan balların bir çoğu sahte baldır. Bu yüzden tüketeceğiniz balı özenle seçmeniz gerekmektedir. Alacağınız sahte bal size yarar yerine zarar verecektir. Çünkü bal diye satılan ürünlerin bir çoğu şekerli karışımlardır. Balı sade olarak tüketebileceğiniz gibi bitki çayları, yoğurt gibi ürünlerle karıştırarak da tüketebilirsiniz.

Zencefil

Zencefil, kuru ve tahriş olmuş boğazı tedavi etmeye ve ses kısıklığını yok etmeye yardımcı olur. Zencefilin bir çok kullanım yöntemi bulunmaktadır. Zencefil kökünü rendeleyerek bitki çayı ve meyve sularına ekleyerek içebilirsiniz. Toz zencefil kullanmak isterseniz, bir çorba kaşığı bal ile bir çay kaşığı zencefil tozunu karıştırıp, bu şekilde tüketebilirsiniz.

Tarçın

Tarçın sese ve ses tellerine en iyi gelen baharattır. Düzenli olarak tüketebilirsiniz. Tarçın sade olarak tüketilemediği için, çaylarınıza, yoğurdunuza ilave ederek kullanabilirsiniz. Hatta suyunuza bile ekleyebilirsiniz.

Yumurta

Çiğ yumurta tüketmenin ses tellerine iyi geldiğini mutlaka duymuşsunuzdur. Bu bilgi doğrudur. Yumurta ses tellerini korur ve sesinizin daha rahat ve net çıkmasını sağlar. Düzenli olarak yumurta tüketilirse, ses tellerinizi korur ve sesinizin kısılmasının önüne geçersiniz.

Sirke

Elma sirkesi vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardım eder. Çünkü antimikrobiyal özelliktedir. Bir bardak suya 1-2 çorba kaşığı sirke koyulup içilirse ses kısılmasına iyi gelecektir. Eğer bu karışımı içmekte zorlanıyorsanız, içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.

Tuzlu Su

Tuzlu su ile gargara yapmak ağız ve boğaz sağlığına yararlıdır. Ağrı yapan boğaz ve ses kısıklığı için bir su bardağına bir çay kaşığı tuz ilave ederek gargara yapabilirsiniz. Fazlası tahrişe sebep olabileceği için günde iki seferden fazla yapılmamalıdır.

Sarımsak

Doğal bir antibiyotik olan sarımsak, boğaz ağrılarına, bademcik şişmesine ve ses kısıklığına iyi gelmektedir. Ses tellerinin onarımına yardımcı olmaktadır. Diş diş tüketilebildiği gibi genellikle yemeklere veya yoğurda karıştırılarak tüketilir.

Turp

Turp, vitamin ve protein deposudur. Turpun üzerine limon sıkılarak yenildiğinde ses kısılmasına iyi geldiği bilinmektedir.

Not: Doktorunuza danışarak tavsiyelere uyun.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

HIZLI YORUM YAP