DOLAR

32,3098$% 0.04

EURO

34,6811% -0.15

GRAM ALTIN

2.456,16%1,36

ÇEYREK ALTIN

4.190,00%1,33

TAM ALTIN

16.733,00%1,31

BİST100

9.814,19%0,59

BİTCOİN

2263282฿%0.99681

a

Stres Nedir? Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?

Stres Nedir? Stres Yönetimi Teknikleri, Stres Yönetiminde Bireysel Başa Çıkma Yöntemleri

Temposuna yetişilemeyen günümüz dünyasında yediden yetmişe herkes strese girmek için geçerli bir neden buluyor. Öyle ki stres bozuklukları eskiden sadece yetişkinlerde görülür artık sınav, gelecek ve çeşitli kaygılardan dolayı çocuklarda bile görülebiliyor. Böyle durumlarda stresi yönetebilmek edinilebilecek en büyük beceriler arasında bulunuyor. Biz de kişisel gelişiminize katkıda bulunabilmek ve daha huzurlu bir yaşam silmenize yardımcı olmak açısından stres nedir, stres nasıl yönetilir ve stres yönetiminde bireysel başa çıkma yöntemleri nelerdir detaylıca araştırıp sizin için derledik.

Stres Nedir?

Stres nedir sorusuna verilebilecek en iyi cevap kişinin yaşamında meydana gelen problemler ile başa çıkamaması ve dolayısıyla meydana gelen zihin durumu denilebilir. Bilindiği üzere insanlarda savaş ya da kaç denilen bir genetik bulunur. Eski zamanlarda atalarımız doğada vahşi hayat ile mücadele ederken oldukça işe yarayan bu genler günümüz modern dünyasında geçerli değildir. 

Her insan strese farklı şekillerde reaksiyon gösterip genellikle büyük bir zihinsel yükün altına girer. Hayvanlar ile neredeyse birebir aynı olan bu gen insanlarda daha farklı şekilde çalışır. Nitekim 20 dakika önce bir aslan tarafından kovalanmak hayatı tehlikeye girmiş bir ceylan kısa süre içerisinde otlamaya devam edebilir. Ancak insanlarda bu durum tamamen farklı olup ön beyinin büyüklüğünden dolayı reaksiyon süresi fazlalık gösterebilir. Kısa süreli bu tepkiler kişilerin mizacı olup eğer sistematik bir şekilde maruz kalırlarsa stres onların karakteri haline gelebilir. Böyle durumlarda stres yönetimi oldukça kritik bir öneme sahip olup herkesin edinmesi gereken beceriler arasında öne çıkar.

Bilinç Nedir?

Stres yönetimi konusunda giriş yapmadan önce öncelikle bilinç kavramını açıklamak doğru olacaktır. Bilinç insana özgü yeteneklerden birisi olup kişinin çevresini, olayları ve durumları anlaması manasına gelir. Birçok felsefe ve kültürde bilinç odak olarak ifade edilir. Evrensel olan ve herkesin bilmesi gereken kural ise bilinç, dikkat ya da odak neredeyse o şeyin büyüyeceğidir. Aynı şekilde birçok felsefede dikkatini neye verirsen onu büyütürsün gibi söylemler mevcuttur. Stres yönetimi konusu da tam olarak burada önem kazanıp öğrenilmesi gereken ilk ilke budur. Ünlü filozof Descartes’in söylediği gibi İnsanın seçmekte özgür olduğu tek şey düşünceleridir. Bu söylemden yola çıkacak olursak başınıza gelen olayları, sıkıntıları ve problemleri kişiselleştirme, onları birer problem haline getirme ve size zarar vermesine izin verme özgürlüğüne sahipsiniz. Diğer yandan hayata karşı daha güçlü durma, ufak problemlerin canınızı sıkmasına izin vermeme ve dikkatinizi başka bir şeye yönlendirerek stresten kaçınma imkanınız da bulunuyor.

Stres Nasıl Yönetilir?

Yaratılış itibariyle dünya üzerinde var olan canlı veya cansız varlık fark etmeksizin her şeyin başına kötü olaylar gelir. Bu ister bir aslan, ister bir geyik, ister bir çiçek isterse bir insan olsun fark etmez. Stres yönetimi konusu da tam olarak burada devreye girip hayatın belirli sıkıntıları olduğunu kabul etmekle başlar. Diğer bir deyişle var olan her canlının başına kötü olaylar, sıkıntılar ya da problemler gelebilir. Bunları sıkıntıları kişiselleştirmeyip aştıkça da karakter gelişeceği için güçlü bir birey olmak mümkün olacaktır. Yani stres yönetimi konusunda uygulayabileceğiniz en garantili yöntem hayatın belirli sıkıntıları olduğunu kabul etme, dikkatinizi bunlara vermeyerek olayları kişiselleştirmeme ve yaşama devam etmek olacaktır. Kısa süre içerisinde var olan bu problemlerin kendiliğinden çözüldüğünü siz de göreceksiniz.

Stres Yönetiminde Bireysel Başa Çıkma Yöntemleri 

Stres yönetimi aslında çocukluktan itibaren verilmesi gereken bir eğitimdir. Ancak pek çok ülkede böyle bir şey mümkün olmadığı görülebilir. Aynı şekilde eğitim sistemleri stres yönetimi konusunu kapsamayıp aksine zıt yönde çalışır. Stres ile başa çıkmak için uzmanların yardımı alınabileceği gibi bireysel çabalar da gösterilebilir. Stres sıkıntısı çeken bireylerin yapması gereken ilk şey kesinlikle düşüncelerini seçme konusunda özgür olduklarını bilmeleri olacaktır. Nitekim koşulsuz ve şartsız olarak kolaylıkla kontrol edilebilecek tek şey düşüncelerdir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta düşünceleri değiştirme, onları yargılama ve her bir düşünceye tepki verme değildir. Tam aksine sakin ve soğukkanlı bir şekilde rehberlik etmek olacaktır. Her insanın aklına kötü şeyler geldiği ancak stres yönetimi konusunda başarılı olan kimselerin kendisini kötü durumlarda bulmamak için dikkatini sevdikleri şeylere kaydırdığını bilmeniz yeterli olacaktır. Kısa süre içerisinde alışkanlık haline gelecek bu durum daha sakin ve huzurlu bir karakter oluşturma yolunda sizin en iyi rehberiniz olacaktır. 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

HIZLI YORUM YAP